Fotoguide

Många och bra foton kommer ge dig fler förfrågningar. Våra undersökningar visar att foton är det viktigaste för våra Medlemmar när de letar efter ett byte.

Att ta bra kort tar lite extra tid, med det är mödan värd. Följ vår guide för att lära dig ta bättre foton på ditt hem.

​1. Förbered ditt hem

När du förbereder ditt hem, så städa inte bara hemmet utan försök röja undan så mycket saker som möjligt, så att det inte ser för rörigt ut på bilderna. Du kan även:
  • Stänga alla garderobsdörrar/byråer
  • Damma av alla möbler
  • Ta bort alla högar med böcker, tidningar, kläder etc
  • Töm eller ta bort papperskorgar

Innan du tar kort på ditt badrum, tänk på att ta bort personliga saker såsom tandborstar, make up mm. Städa speglar och handfat, stäng alla dörrar och fäll ner toalettlocket.
Rensa undan så mycket som möjligt innan du tar korten

2. Använd en bra kamera och få professionell hjälp 

Försök använda en bra kamera. Skillnaden mellan en kvalitetskamera med vidvinkellins eller att ta kort med en telefon är naturligtvis jättestor. Om det är möjligt ta hjälp av en professionell fotograf.
En bra kamera och professionell hjälp kan göra stor skillnad

3. Planera dina kort

Innan du börjar ta kort, planera vilka rum du vill ta av, ta några detaljkort -det ger en personlig prägel. Har du trädgård eller balkong gör det stor skillnad om du tar några kort av det också. Våra Medlemmar älskar tex utsikt och öppna spisar. Är du lyckligt lottad och har något av detta borde du ta ett kort på det med.

Glöm inte ditt närområde! Finns det en sjö i närheten? En herrgård, bondgård, en lokal marknad eller liknande? Har du varierat väder där du bor kanske du vill ha ett kort med snö och ett kort när trädgården står i full blom.


Böcker? Varför inte, detaljer ger en personlig prägel till dina foton

4. Välj rätt ljus

Bra ljus är väsentligt för att ta bra kort. Försök ta kort när ditt objekt är som mest upplyst av naturligt solljus. Om delar av ditt hem inte har naturligt solljus tänd alla lampor och använd blixt..

Tidig kväll eller sen eftermiddag är en bra tid att ta kort utomhus. Då är ljuset lite mjukare och det blir inte så hårda skuggor och kontraster. Tänk på att alltid ha solen bakom dig.

Att ha bra naturligt ljus när du tar korten är viktigt


5. Arrangera bilderna

Enkla foton fungerar bäst. Arrangera dina kort så att du tar bort onödiga objekt och håll vertikala väggar vertikala (gör du enklast genom att hålla kameran parallell med golvet).

Dela in bilden i 3x3 rutor. Sätt det mest färglada eller det mest intressanta objektet på en av de 4 korspunkterna i nätet Kom ihåg - less is more!
 

Ett enkelt arrangemang fungerar bäst
 

5. Välj vinkel

Kameravinkeln är viktig. Om du tar kortet lite underifrån, vid naveln ungefär, får bilden en mer intim prägel. Ställ dig i ett hörn om du tar kort av ett litet rum, då känns det större.​

​​
Att ta kort från ett hörn fungerar bäst för små utrymmen


Att ta uppifrån fungerar bättre för vissa rum

Följ denna guide när du tar dina kort och du skall se att resultatet blir bra!